10 מיתוסים שצריך לנפץ

 

1  שימוש ממושך בגלולות פוגע בפוריות האשה

 לא נכון.

 הבעייה הגורמת לאי-פוריות קיימת בדר'כ עוד לפני נטילת הגלולות ואינה קשורה אליה.

 במהלך השימוש בגלולות יש דיכוי של הביוץ. הדיכוי קיים רק בזמן נטילת הגלולות. לאחר הפסקת השימוש  הגוף חוזר לפעילות טבעית ולביוץ ספונטני. נכון שבחלק מן הנשים יש תקופה של מס' חדשים (3-4  ) בהם הביוץ מתעכב ולכן הווסת עלולה להתאחר ו/או קושי להרות בחדשים אלו, אך ברגע שהשחלות יחזרו לתפקוד תקין, הסיכוי להרות הוא בדיוק כמו אצל כל אשה אחרת.

 

2 רחם אחורי גורם לבעיות פוריות

לא נכון

ברוב הנשים הרחם נמצא במנח קדמי , כלומר מוטה קדימה לכוון דופן הבטן. בכ – 20% מן הנשים, ההטייה של הרחם היא לאחור. אין לכך כל משמעות ומדובר בואריאציה נורמלית. (נכון שישנם מקרים יוצאים מן הכלל בהם הרחם מוטה לאחור כתוצאה מהידבקויות קשות באגן/ניתוחים קודמים וכו', אבל אז בעיית הפוריות קשורה לגורמים אלו ולא לעובדה שהרחם במנח אחורי)

 

3  אחרי קיום יחסים האשה  צריכה לשכב עם רגליים מורמות, כדי להגדיל את הסיכוי להריון

לא נכון.

 נוזל הזרע מכיל עשרות מליוני תאי זרע שנצמדים לדפנות הנרתיק ולצואר הרחם. לתאי הזרע יש כושר תנועה עצמאי שמאפשר להם להגיע להיכן שצריך, וזה קורה גם אם חלק מנוזל הזרע יוצא אל מחוץ לנרתיק לאחר קיום יחסים.

 

4  אסור לקיים יחסים לאחר החזרת העוברים בהפריית מבחנה.

לא נכון.

 בעבר הומלצה מנוחה מוחלטת לאשה לאחר החזרת העוברים אך הסתבר עם השנים שאין לכך כל משמעות. מעבר לכך – ישנם מחקרים שהוכיחו כי קיום יחסים ביום החזרת העוברים אפילו מעלה את הסיכוי להריון!

 

 

5  כדי  ללדת בן יש לקיים יחסים סמוך לביוץ ולשטוף את הנרתיק בסודה לשתיה .

לא נכון.

ישנה תיאוריה האומרת כי תאי הזרע הזכריים מהירים יותר ועמידים פחות לאורך זמן, ועל סמך תיאוריה זו – אם יהיה קיום יחסים סמוך לביוץ, יש סיכוי גדול יותר שדווקא תא זכרי יגיע לביצית.

התיאוריה אכן מעניינת אך בפועל זה לא עובד... השיטה האמינה היחידה כיום להבדיל בין זכרים לנקבות היא ביצוע הפריית מבחנה ואיבחון טרום השרשתי של העוברים לפני החזרתם לרחם.

 

6  תוספת ויטמינים משפרת את ספירת הזרע

לא נכון.

 ישנם מספר טיפולים אמפיריים שיעילותם לא הוכחה, ביניהם – טיפול בויטמין E , אבץ וכו'. ויטמינים שונים אכן דרושים לייצור הזרע אך ההיפך איננו נכון, כלומר: רוב המקרים של בעיות בייצור הזרע אינם נובעים כתוצאה מחסר בויטמינים.

לצערינו, אין כיום טיפול תרופתי שהוכח כיעיל במקרים אלו למעט טיפולים הורמונליים – רק במקרים בהם הוכח חסר הורמונלי. למעשה הטיפול העיקרי כיום בבעיות בזרע הוא טיפול בזרע עצמו ושימוש בו להזרקה לתוך הרחם או הפריה חוץ גופית.

 

7  יש לנוח מנוחה מוחלטת בתחילת ההריון כדי למנוע הפלה

לא נכון.

הפלות מוקדמות מתרחשות ברוב המוחלט של המקרים עקב עובר לא תקין. ניתן לראות זאת כדרכו של הטבע לעשות את הסלקציה הטבעית, כדי להימנע מלידת ילודים חולים. מכיוון שכך, מנוחה מוחלטת  לא תשנה את תקינות ההריון. לעומת זאת - בשלבים מאוחרים יותר של ההריון (חודש 5 ומעלה) יש לעיתים חשיבות לנושא הגבלת הפעילות הגופנית כדי למנוע לידות מוקדמות.

 

8  מתח נפשי גורם לבעיות פוריות

נכון ולא נכון...

אין ספק כי כאשר האשה רגועה יותר, סיכוייה להרות גדולים יותר, אבל! – כאשר מתעוררת בעיית פוריות יש לשלול קודם כל בעיות אורגניות/הורמונליות אצל שני בני הזוג,  ורק אח'כ "להאשים" את העניין הפסיכולוגי. במרבית המקרים המתח הנפשי אצל שני בני הזוג הוא תוצאה משנית של בעיית הפוריות, ואז מתחיל מעגל קסמים שמגביר את עצמו.

 

9  אם אין בכלל תאי זרע בנוזל הזרע של הגבר , אין סיכוי להריון.

לא תמיד נכון!!!

בעידן הטכנולוגיה המתקדמת של היום מסתבר שגם במקרים שבעבר נראו "אבודים" ניתן בכל זאת להשיג תאי זרע! גם במקרים שהאשכים לכאורה לא מתפקדים ניתן היום לבצע ניתוח פשוט שבו מבצעים מספר רב של ביופסיות ממקומות שונים בשני האשכים ואח'כ זיהוי מיקרוסקופי של תאי זרע בודדים בתוך רקמת האשך והזרקה ישירה שלהם לתוך הביצית בתהליך של הפריה חוץ גופית. יש לזכור שלא תמיד משיגים הריון במקרים אלו אבל שווה לנסות!

 

10  אם האשה מגיעה לאורגזמה בזמן קיום יחסים יש יותר סיכוי להריון

לא נכון.

ובכן, איך שלא נסתכל על זה,  אורגזמה זה תמיד דבר טוב... אבל אין כל הוכחה מדעית שהיא תורמת בצורה כלשהיא להפריית הביצית ו/או להשרשתה אח'כ ברחם.