מילון מונחים

אי פוריות

אי פוריות מוגדרת כחוסר יכולת של זוג להשיג הריון, לאחר קיום יחסי מין, ללא אמצעי הגנה במשך שנה. (אי פוריות ראשונית: באשה שלא ילדה מעולם, אי פוריות משנית: באשה שילדה בעבר)

 

אוביטרל - ראה ערך "תרופות"

 

איקאקלומין (IKACLOMIN )ראה ערך "תרופות"

 

אנדומטריןראה ערך "תרופות"

 

אנטומיה של מערכת המין באשה  

 

 

אנטומיה של מערכת המין בגבר 

 

 

אנדומטריוזיס

נוכחות תאים של רירית הרחם מחוץ לחלל הרחם. מדובר בתאים תקינים שנמצאים במקום הלא נכון – בדר'כ באגן הקטן באיזור הרחם, חצוצרות, שחלות וסביבתן. מגיבים להורמונים  המופרשים בגוף האשה ויוצרים דימום וויסתי במקום בו הם נמצאים, במקום בחלל הרחם. מכיוון שהדימום לא יכול להתנקז החוצה כמו בווסת רגיל, הוא מתמקם באיזור בו הוא נוצר ועלול לגרום להיווצרות ציסטות והידבקויות.

סימפטומים אפיינים: כאבי מחזור + כאבים בזמן קיום יחסים + אי פוריות.

 

אנדומטריום

הרקמה שמצפה את דופן חלל הרחם, בעברית: רירית הרחם. משגשגת ומתפתחת במהלך החודש כהכנה לקליטת ההריון, ובמידה ואין הריון מתנקזת החוצה בצורת דימום ויסתי.

 

אנדוקרינולוגיה

תורת הפיסיולוגיה של ההורמונים בגוף האדם.

 

אסטרופם -  ראה ערך "תרופות"

 

בדיקה לאחר קיום יחסים (PCT – POST COITAL TEST )

בדיקת נוכחות תאי זרע בריר צואר הרחם מספר שעות לאחר קיום יחסים. לצורך הבדיקה נלקח מעט נוזל מצואר הרחם (בבדיקה גינקולוגית רגילה) כ 2-8 שעות לאחר קיום יחסים. הנוזל נבדק במיקרוסקופ לזיהוי נוכחות תאי זרע ובדיקת ההישרדות שלהם בגוף האשה.

 

ביוץ

הרגע שבו יוצאת הביצית מן השחלה . במידה ואין ביוץ – תופיע ווסת כ – 14 יום לאחריו. (טווח נורמלי: כ 11-16 יום)

 

גונאל – F ראה ערך "תרופות"

 

 

גופיף צהוב

זהו בעצם הזקיק לאחר שיצאה ממנו הביצית. לפני הביוץ – הזקיק מפריש אסטרוגן בלבד, לאחר הביוץ הוא הופך לגופיף צהוב המפריש אסטרוגן + פרוגסטרון. באולטראסאונד יכול להיראות לעיתים כממצא ציסטי עם קרישי דם בתוכו, שנעלם ונספג ספונטנית עד לווסת או מעט לאחריה.

 

גסטון -  ראה ערך "תרופות"

 

הורמון 

חומר המופרש מבלוטת הפרשה בגוף ומגיע באמצעות זרם הדם לאברי מטרה רחוקים

סוגי הורמונים שכיחים הקשורים לנושא הפוריות:

GnRH - מופרש מאיזור במוח שנקרא "היפותלמוס" - משפיע על בלוטת ההיפופיזה _"יותרת המוח" וגורם לה להתחיל להפריש את ההורמונים LH ו - FSH 

 LH – בנשים: מופרש מיותרת המוח ופועל על השחלה לגרימת הביוץ ויצירת הגופיף הצהוב (רמתו עולה ומגיעה לשיא כ 12 שעות לפני הביוץ, ואח'כ יורדת), בהמשך גורם לגרוי להפרשת הההורמון פרוגסטרון. בגברים: פועל על האשכים וגורם לגרוי להפרשת ההורמון טסטוסטרון.

FSH – בנשים: מופרש מיותרת המוח ופועל על השחלה לגרוי התפתחות הזקיק והבשלת הביצית לקראת הביוץ. בגברים : פועל על האשכים לגרוי ייצור תאי הזרע.

אסטרוגן

הורמון נשי המיוצר בעיקר על-ידי השחלות . אחראי להתפתחות סימני המין המשניים, כגון שדיים. וכן – "פעילות שוטפת" על מערכת המין הנשית במהלך המחזור החדשי – לדוגמא השפעה על שגשוג האנדומטריום. בזמן מעקב הביוץ עוקבים גם אחרי רמתו בדם (נקרא ESTRADIOL או E2 )

פרוגסטרון

הורמון המופרש מן השחלה לאחר הביוץ (מהגופיף הצהוב) – פועל על האנדומטריום ועוזר בהכנתו לקראת קליטת ההריון. (לנהבדיל מהאסטרוגן שמופרש כל החודש, הפרוגסטרון מופרש רק מהביוץ ועד לווסת הבאה)

טסטוסטרון

הורמון גברי המיוצר באשך. גורם להופעת סימני מין משניים בגבר ואחראי בין השאר על הליבידו (החשק המיני).

פרולקטין

"הורמון החלב" - מופרש מבלוטת יותרת המוח וגורם לייצור חלב בשד. רמות גבוהות שלו עלולות לגרום לעיכוב הביוץ. בגברים: תפקידו איננו ברור לגמרי. ידוע שהוא משתתף בחלק מן התהליכים של יצירת תאי הזרע. רמות גבוהות שלו עלולות לגרום לאימפוטנציה. (סיבות להפרשת יתר של פרולקטין)

 

 

הזרעה

 ראה קישור מצורף

 

הידרו-סלפינקס (סקטו-סלפינקס)

מצב של חצוצרות מורחבות ולא תקינות. במקרים רבים מלווה גם בחסימה של החצוצרות. בדר'כ תוצאה של זיהום בדרכי המין בעבר.

 

היסטרוסקופיה

הסתכלות ישירה לתוך חלל הרחם לצורך זיהוי ואיבחון פתולוגיות שונות. מתבצע ע'י החדרת מכשיר אופטי דרך הנרתיק וצואר הרחם אל תוך חלל הרחם.  מאפשר גם ביצוע פעולות כירורגיות כמו הוצאת פוליפ, חיתוך מחיצה וכו'.

 

היפופיזה 

בלוטה במוח (נקראת גם "יותרת המוח" או PITUITARY GLAND ) האחראית בין השאר להפרשת ההורמונים LH ו – FSH . 

 

הפריה

הרגע שבו תא הזרע חודר את מעטפת הביצית ומפרה אותה. קורה במהלך ה 24 שעות הראשונות מאז הביוץ. במידה והביצית לא הופרתה בטווח זמן זה, היא מתנוונת ו"נספגת" בגוף.

באופן נורמלי – תהליך ההפריה מתרחש בחצוצרה, ומשם הביצית המופרית ממשיכה לנוע לכוון חלל הרחם. 

 

הפריית מבחנה / הפריה חוץ גופית / IVF 

אחת מהשיטות לטיפול פוריות: שאיבת הביציות מהאשה (דרך הנרתיק בהנחיית מכשיר אולטראסאונד), הפריית הביציות עם זרע בן הזוג במעבדה ואחרי 2-3 ימים – החזרת העוברים לתוך הרחם (דרך הנרתיק וצואר הרחם). 

 

הפלה

הריון שהפסיק להתפתח אם באופן טבעי או בצורה יזומה.

 

הפלה נדחית (MISSED ABORTION )– ההריון הפסיק להתפתח אך נשאר עדיין בתוך הרחם. יכול אח'כ להתפתח להפלה שלמה או בלתי שלמה.

הפלה בלתי שלמה (INCOMPLETE ABORTION) – ההריון נפלט בחלקו. מחייב גרידת הרחם/שאיבה להוצאת שאריות ההריון.

הפלה שלמה (COMPLETE ABORTION) – ההריון נפלט בשלמותו. במקרה זה – אין צורך בגרידה.

הפלה מוקדמת - הריון שבו הודגם עובר שהתפתחותו נעצרה לפני שבוע 8-10 

הפלה מאוחרת - הריון שבו הודגם עובר שהתפתחותו נעצרה אחרי שבוע 10 (הסיבות להפלות מסוג זה שונות בהשוואה להפלות מוקדמות)

 

הפלות חוזרות (HABITUAL ABORTIONS )

2 הפלות טבעיות באשה שעדיין לא ילדה או – 3 הפלות טבעיות באשה שילדה לפחות פעם אחת.

במקרה זה מבצעים בירור שכולל שלילת מחלות כרוניות למיניהן כולל בעיות הורמונליות, מחלות זיהומיות, קרישיות יתר של הדם, בעיות אנטומיות, בירור גנטי של שני בני הזוג.

 

הקפאת עוברים

תהליך של הקפאה עמוקה המשמש לשימור ולאיחסון עוברים עודפים שנוצרו במהלך מחזור הפריית מבחנה. העוברים יכולים להישמר משך שנים רבות (20 שנה ויותר)  ניתן להפשירם בכל זמן ולהשתמש בהם במחזורים עתידיים.

 

הריון

מצב שבו העובר עבר השרשה בדופן הרחם (ניתן לאיבחון ע'י בדיקת ההורמון הייחודי להריון שנקרא: BETA-HCG, בשתן או בדם)

 

הריון כימי

הריון צעיר מאד שניתן לזהות אותו בבדיקת דם בלבד

 

הריון קליני

מצב מתקדם יותר שבו ניתן לזהות שק הריון בבדיקת אולטראסאונד

 

הריון אקטופי

הריון מחוץ לרחם. בדר'כ בתוך החצוצרה. מחייב התערבות רפואית (תרופתית או ניתוחית) מכיוון שעלול לגרום לקרע של החצוצרה וסיכון חיי האשה.

 

השבחת זרע 

ראה קישור מצורף

 

השרשה

תהליך שבו העובר שהגיע לרחם נצמד לרירית הרחם (אנדומטריום) , שוקע בתוכה ומשם מתפתח שק ההריון.  קורה כ 7-10 ימים לאחר ההפריה.

 

ואריקוצלה

מצב של הרחבת וורידי האשך. יכול להופיע בדרגות חומרה שונות. קשור באחוזים גבוהים יחסית לבעיות בייצור הזרע, אך מאידך – לא כל גבר עם ואריקוצלה סובל מבעיית אי פוריות!

ניתן לתיקון ניתוחי אך חשוב לציין כי יש חילוקי דיעות בספרות הרפואית לגבי השפעת הניתוח על שיפור איכות הזרע. מקובל לנתח במקרים של ואריקוצלה בולטת (הכוונה לממצא שניתן למישוש בבדיקה קלינית, או - הדגמת הרחבת וורידים מעל 6 מ'מ בבדיקת US אשכים, ו/או כזו שגורמת לאי נוחות וכאבים. במקרים הקלים יותר הדיעות חלוקות יותר.

 

זקיק 

כיס של נוזל שמכיל בתוכו את הביצית. בתחילת החודש יש מספר זקיקים קטנים (בגודל 6-8 מ'מ בדר'כ) , במהלך החודש -  הביצית באחד מן הזקיקים תתחיל את תהליך ההבשלה ובמקביל אותו זקיק יגדל עד לגודל כ 16-20 מ'מ לפני הביוץ. (שאר הזקיקים יתנוונו, וחוזר חלילה במחזור הבא)

 

לפרוסקופיה

הסתכלות ישירה לתוך חלל הבטן לצורך זיהוי איבחון וטיפול בפתולוגיות שונות. מתבצע ע'י החדרת מכשיר אופטי לחלל בטן דרך חתך קטן מתחת לטבור. ניתן לבצע פעולות ניתוחיות באמצעות מכשירים המוחדרים דרך 2 חתכים קטנים נוספים בבטן התחתונה.

 

מחזור חדשי 

הזמן שעובר מתחילת הווסת הנוכחית ועד לתחילת הווסת הבאה. טווח ממוצע – 22-32 ימים.

 

מנופאוזה (כשל שחלתי)

הפסקת פעילות מוחלטת של השחלות וכתוצאה מכך – הפסקת הביוץ והיעלמות הווסת. באופן נורמלי – קורה בגיל 50 בערך. מנופאוזה מוקדמת בגילאים צעירים יכולה לנבוע ממגוון של גורמים: בעיה גנטית, זיהומים שונים, ניתוחי בטן נרחבים, טיפולים כמותרפיים וכו')

 

ספרמוגרם / ספירת זרע  

אנליזה של נוזל הזרע. בדיקה מיקרוסקופית של נוזל זרע טרי (רצוי תוך שעה ממתן הזרע) שמעריכה את יכולת ההפריה של תאי הזרע לפי קריטריונים מוגדרים. שלושת הפרמטרים החשובים ביותר: 1) רכוז תאי הזרע – נמדד במספר התאים לסנטימטר מעוקב של נוזל הזרע (ערך תקין: מעל 15 מליון תאים ל CC )  

2) תנועתיות התאים (ערך תקין: מעל 40% מהתאים בתנועה מהירה קדימה) 3 ) צורת התאים (מורפולוגיה) ערך תקין: מורפולוגיה תקינה ב 4% מהתאים לפחות.

בנוסף נמדדים גם פרמטרים רבים  אחרים (נפח הנוזל, צבע, חומציות, צמיגות וכו')

מושגים שכיחים בבדיקת הזרע:

אזוספרמיה

מצב של חוסר נוכחות מוחלט של תאי זרע בנוזל הזרע

אוליגוספרמיה

ריכוז תאי זרע נמוך מהנורמה

אסטנוספרמיה

תנועתיות ירודה של תאי הזרע

טרטוספרמיה

מורפולוגיה לא תקינה של תאי הזרע

 

 

סקטוסלפינקס  (ראה – הידרוסלפינקס) 

 

עקרות

אי-יכולת מוחלטת ובלתי הפיכה להביא ילדים לדוגמא  בעקבות הפסקת פעילות של השחלות (מנופאוזה) ניתוח  לכריתת השחלות או כריתת האשכים וכו'.

 

ערמונית (פרוסטטה)

בלוטה של הגבר, שמקיפה את צינורית השתן קרוב ליציאה מכיס השתן. מייצרת את רוב נוזל הזרע

 

פוליפ

גידול קטן של רקמה הנמצאת על פני "גבעול". ניתן למצוא פוליפ בחלל הרחם או בצואר הרחם.  בדר'כ ממצא שפיר, אך עלול לגרום לדימומים, הפרשות ולעיתים לבעיות פוריות

 

פיורגון -– ראה ערך "תרופות"

 

פרגניל ראה ערך "תרופות"

 

פרוגינובה -  ראה ערך "תרופות"

 

צואר הרחם

 החלק התחתון של הרחם – מגיע לחלק העליון של הנרתיק. צורתו – צורת גליל ובתוכו תעלה צרה המתחילה בחלל הרחם ונפתחת אל הנרתיק. דרכה עובר הזרע אל חלל הרחם.

 

צילום רחם  

 ראי קישור מצורף

 

צינתור חצוצרות

במקרים של חסימת חצוצרות –הפתרון השכיח הוא IVF (הפריית מבחנה), אך מטופלות רבות לא יודעות שבמקרים בהם החסימה ממוקמת בפתח החצוצרה הקרוב לרחם, הבעיה יכולה להיפתר בצורה מאד אלגנטית ע'י ביצוע  צינתור של החצוצרה.      

הפעולה מתבצעת ללא צורך בניתוח, באמצעות החדרת צנתר לתעלת צוואר הרחם ומשם – דרך חלל הרחם אל פתח  החצוצרה. כל התהליך מתבצע תחת שיקוף רנטגן שמאפשר את הכוונת הצנתר אל פתח החצוצרה ופתיחת החסימה. ברוב המקרים אין צורך בהרדמה וניתן להסתפק במשככי כאבים או באילחוש מקומי של צואר הרחם. משך הפעולה קצר – כ – 5-10 דקות, ואחוז ההצלחה גבוה מאד.

 

ציסטה

שלפוחית המכילה נוזל או חומר מוצק בחלקו המוקף בקרום/קופסית.

 ציסטות שחלתיות הן ממצא שכיח, וברובן הגדול הן ציסטות "פשוטות" הנוצרות בעקבות ביוץ ונוטות להיעלם באופן ספונטני תוך מספר שבועות, ואינן גורמות לנזק כלשהוא. במיעוט המקרים מדובר בממצא גידולי המחייב פעולה כירורגית לכריתת הציסטה.

 

קרום בתולים

קרום דק החוסם באופן חלקי את פתח הנרתיק.

 

קרינוןראה ערך "תרופות"

 

רירית הרחם (ראה אנדומטריום)

 

ריר צואר הרחם – נוזל המופרש מצואר הרחם, דרכו עוברים תאי הזרע לחלל הרחם. כמותו וצורתו משתנים במהלך המחזור החדשי.

 

שחלות פוליציסטיות  קישור להסבר תמונה13

 

שרירן (מיומה)

גידול שפיר של שריר הרחם. שכיח בעיקר מגיל 35 ומעלה. שרירנים קטנים בדר'כ אינם גורמים לסימפטומים, אך במידה ונמצאים קרוב לחלל הרחם, או כאשר מדובר בשרירנים גדולים – עלולים לגרום לעוות של חלל הרחם וכתוצאה מכך לבעיות פוריות, דימומים חזקים, כאבים, לחץ על איברים שכנים וכו'.

 

תרומת ביצית

באשה עם כשל שחלתי (מנופאוזה) מסיבות שונות ניתן להשיג הריון באמצעות הפריית מבחנה של ביציות מאשה זרה . הביציות מופרות במעבדה ע'י זרע בן הזוג, והעוברים מוחזרים אח'כ לרחם האשה.

(כיום משתמשים בביציות טריות ברגע שנשאבו מהתורמת. לא ניתן עדיין להקפיא ביציות, כך שעדיין לא ניתן להקים "בנק ביציות"). העובר יכול להתפתח ברחם האשה בצורה תקינה לחלוטין ללא קשר לבעיה השחלתית שלה. השאלה: "מי האמא האמיתית?" היא בעצם שאלה פילוסופית. האם האשה שתרמה את הביצית? האם האשה שגידלה את העובר ברחמה??  מצ'ב קישור לאתר "עמותת חן לפריון"

 

תרומת זרע

בנשים שבן זוגן עקר, או בנשים ללא בן זוג המעוניינות להיות חד הוריות, ניתן להשיג הריון ע'י שימוש בזרע מתורם זר. ב"בנק זרע" הנמצא במספר מעבדות פוריות בבתי חולים ברחבי הארץ, נמצא מאגר דגימות זרע של תורמים אנונימיים. הזרע נשמר בהקפאה עמוקה, ומופשר לשימוש מיידי וביצוע הזרעה בזמן הביוץ.

 

 

תרופות לגרימת ביוץ:

 אוביטרל (OVITRELL ) הורמון הגורם לביוץ. ניתן בהזרקה תת עורית. מחקה את פעולת ההורמון LH וגורם לביוץ אחרי 32-36 שעות מרגע ההזרקה. מיוצר בשיטה של הנדסה גנטית.

איקאקלומין (IKACLOMIN ) תרופה הניתנת בטבליות בשתייה, המעודדת את בלוטת יותרת המוח להתחיל את התהליך ההורמונלי הגורם לשחלה לבייץ בסופו של דבר. נלקח בדר'כ מיום 3-5 של הווסת למשך 5 ימים .

אנדומטרין   – טבליות וגינאליות המכילות פרוגסטרון המשמש לתמיכה הורמונלית לרירית הרחם לאחר הביוץ, להכנתה לקראת השרשת העובר. ניתנות פעמיים ביום מאחרי הביוץ ועד להריון – כולל בשבועות הראשונים של ההריון.

 

אסטרופם : טבליות המכילות אסטרוגן. ניתנות לעיתים כתמיכה הורמונלית לרירית הרחם לקראת החזרת עוברים מופשרים ב IVF , או כתמיכה הורמונלית לאחר הביוץ.

גסטון – ניתן בהזרקה. מכיל הורמון – פרוגסטרון המשמש לתמיכה הורמונלית לרירית הרחם לאחר הביוץ, להכנתה לקראת השרשת העובר.

גונאל – F תרופה הניתנת בהזרקה תת עורית המשמשת לגרוי השחלות והבשלת הזקיקים לקראת הביוץ (בדר'כ – יותר מביצית אחת). מיוצרת בשיטה של הנדסה גנטית המאפשרת לייצר את התרופה במינונים מדוייקים וקבועים. כמו כן – התרופה ניתנת להזרקה עצמית באמצעות מזרק מיוחד "ידידותי למשתמש", מה שמקל מאד על הטיפול. מיוצרת ע'י חברת SERONO .

 

מנוגון היא תרופה ותיקה המשמשת לגרוי השחלות והבשלת הזקיקים לקראת הביוץ (בדר'כ – יותר מביצית אחת).  המקור להפקת המנוגון הוא משתן של נשים בגיל הבלות, אצלן יש באופן טבעי בשתן, רמות גבוהות מאד של הורמונים שאמורים לפעול על השחלה.

פיורגון  - תרופה הניתנת בהזרקה תת עורית המשמשת לגרוי השחלות והבשלת הזקיקים לקראת הביוץ (בדר'כ – יותר מביצית אחת). מיוצרת בשיטה של הנדסה גנטית המאפשרת לייצר את התרופה במינונים מדוייקים וקבועים. כמו כן – התרופה ניתנת להזרקה עצמית באמצעות מזרק מיוחד "ידידותי למשתמש", מה שמקל מאד על הטיפול. מיוצרת ע'י חברת ORGANON .

 פרגניל (PREGNYL ) מכילה הורמון הגורם לביוץ עצמו מחקה את פעולת ההורמון LH וגורם לביוץ אחרי 32-36 שעות מרגע ההזרקה. מיוצר משתן של נשים הרות. ניתן לתת אותו גם לאחר הביוץ – במינון נמוך יותר, לצורך תמיכה הורמונלית ברירית הרחם.

פרוגינובה : טבליות המכילות אסטרוגן (בדומה לאסטרופם). ניתנות לעיתים כתמיכה הורמונלית לרירית הרחם לקראת החזרת עוברים מופשרים ב IVF , או כתמיכה הורמונלית לאחר הביוץ.

קרינון:  ג'ל וגינאלי המכיל פרוגסטרון המשמש לתמיכה הורמונלית לרירית הרחם לאחר הביוץ להכנתה לקראת השרשת העובר. ניתן פעם ביום מאחרי הביוץ ועד להריון – כולל בשבועות הראשונים של ההריון.

.